Parsiyel Taşımacılık
Parsiyel taşımacılık olarak tanımlanan kavram, belirli bir güzergah üzerinde, birbirinden farklı ihtiyaç sahiplerine ait ürünlerin, yani yüklerin, aynı taşıma aracı ile taşıma faaliyetine tabir tutulmasıdır. En belirgin avantajı, taşınılması talep edilen ürünlerin ya da yüklerin, daha ekonomik bedeller ile hedeflere ulaşıyor olmasıdır. Her hangi bir ihtiyaç sahibi, her hangi bir bölgeye, yine her hangi bir miktarda ürün göndermek istediğinde, eğer bu talebi, bir taşıma aracını doldurmayacak kapasitede bulunuyor ise, talep edeceği hizmet, parsiyel olarak tanımlanmaktadır.
Parsiyel Yük Taşımacılığı kapsamında verilen hizmetler?
- 7/24 canlı destek hattı ve telefon ile irtibat.
- Sigorta kapsamında yük sevkiyatı.
- Uzman personeller ve prensipli çalışma ortamları.
- Müşteri bilgilendirilmesi ve sevk durumunu kontrol etme hizmetlerimiz bulunmaktadır.
Parsiyel Taşımacılık Uygulaması
Nakliye sektörünün ya da daha geniş bir ifade ile lojistik sektörünün, hızlı bir şekilde gelişmesi ve ihtiyaç sahiplerinin, değişik bir beklentide bulunması, farklı taşımacılık kavramlarının geliştirilmesine neden olmuştur. Planlamalar, yani lojistik yönetim işlemleri yapılır iken, ihtiyaçlar göz önüne alınmış ve beklentilerin karşılanması en uygun bedeller ile yerine getirilmesi anlayışı ile parsiyel kelimesi gündeme getirilmiştir. Parsiyel olarak bahsedilen uygulamalarda, temel hedef, birden fazla ihtiyaç sahibinin ürünlerinin, aynı güzergah üzerinde, tek bir araçta toplanmasıdır. Bu sayede, hem ihtiyaç sahipleri lojistik ihtiyacını karşılamakta, hem işletmeler, tek bir araç ile birden fazla beklentiyi karşılamakta, hem de hizmet, daha ekonomik bedeller ile sunulmaktadır.
Zaman, ekonomi gibi katkıları bulunmak ile birlikte, bu uygulama yönteminde de, yönetim esasları devreye girmektedir. Uygulama da sağlıklı bir planlama yapılması ve dört dörtlük koordinasyon sağlanması esastır. Gereksiz emek ve gereksiz masraftan kaçınmak için, plan ve koordinasyon son derece önemlidir. Yüklerin toparlanmasında, güzergah esas alınmakta, son yüklenen malzeme, ilk inecek malzeme, prensibi devreye sokulmaktadır. Bahsedildiği üzere, bu planlama neticesinde, hem ürünler yani yükler zarar görmemekte, hem de güzergah üzerinde, gereksiz zaman kayıpları yaşanmamaktadır. Aynı anlayış, ürünlerin numaralandırılmasında ve kontrol işlemlerinde de devreye girmektedir. İndirilen tüm yükler, indiriliş sırasına göre, tek tek kontrol edilebilmekte ve bu sayede, olası eksikliklerin ya da karışıklıkların, önüne geçilmektedir. Her hangi bir parsiyel yük taşıma hizmeti alınmadan önce, ilgili temsilciler ile irtibata geçilmesi ve koordinasyon aşamasına katılım sağlanması, yapılacak önemli bir işlemdir.